Az Acai (ejtsd: ászáj vagy ászái)
bogyó vagy Acai gyümölcs hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, és
olyan, mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Nagyon finom trópusi íze
van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz
éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás. Az amazóniai acai bogyót
(melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.
Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin-szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést. Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.
Az omega zsírsavak (6 és 9) nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához. Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és fenntartják a HDL koleszterin-szintet. A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.
Az acai egy majdnem tökéletes aminósav összeállítást tartalmaz. Az aminósavak létfontosságúak az izom
megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az
állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van. Bőséges forrása az antocianinoknak,
melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják. Az American
Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) által publikált, a
Michigani Állami Egyetemen 2004 decemberében végzett, szakmailag
lektorált kísérlet szerint az antocianinok akár 50 %-kal is tudják javítani az inzulin termelést!
Az acai ezenkívül rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontató és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje (pl. ami húsban vagy tejben található). Az acai gazdag szénhidrátokban is, ami a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet. Az acai bogyó ORAC értéke pedig, magasabb, mint bármely más ehető bogyónak a világon!
Az acai bogyók proantocianidin tartalma arányaiban 10-30-szorosa a vörösborban található antocianidoknak.
Bár a franciák zsírdús ételeket esznek, a nyugati országokhoz képest
jóval kevesebb náluk a szív- és érrendszeri betegség. Ezt a tényezőt a
vörösbor fogyasztásuknak tulajdonítják. Az acai bogyó segít az
egészséges szív- és érrendszer, valamint emésztő rendszer
megteremtésében, hála a benne található mono telítetlen zsírsavak, étkezési rostok és fitoszterolok szinergiájának. Az acai tartalmaz növényi szterolokat, köztük beta-szitoszterolt. Ma a szterolokat jóindulatú prosztata hiperplázia (=megnagyobbodás)
kezelésére használják. Ezek a növényi szterolok segítik a
koleszterinszint ellenőrzését, és sok fontos, a szervezetben termelődő
anyag prekurzoraiként szerepelnek.
Az Acaiban található teobromin egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel, noha nagyon más hatása van a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek erős, azonnali, élénkítő hatása van.
Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet. Légút-tágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnövekedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt.
Az acaiban található fitoszterolok növényi sejthártyák komplex vegyületei, és segítenek szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén.