| |
Megnevezés X-Power csoki | ORAC érték / 100 g 59700 |
Aszalt szilva | 5.770 |
Gránátalma | 3.307 |
Mazsola | 2.830 |
Fekete áfonya | 2.400 |
Földi szeder | 2.036 |
Kelkáposzta | 1.770 |
Tőzegáfonya | 1.750 |
Fokhagyma | 1.662 |
Méz | 1.640 |
Eper | 1.540 |
Spenót | 1.260 |
Málna | 1.220 |
Tök | 1.150 |
Kelbimbó | 980 |
Szilva | 949 |
Párolt spenót | 909 |
Brokkoli | 890 |
Cékla | 840 |
Avokadó | 782 |
Narancs | 750 |
Szőlő, piros | 739 |
Paprika, étkezési | 710 |
Cseresznye | 670 |
Kiwi | 610 |
Szárazbab | 503 |
Grapefruit | 495 |
Szőlő, fehér | 460 |
Veteménybab | 460 |
Hagyma | 450 |
Kukorica | 400 |
Karfiol | 385 |
Borsó, fagyasztott | 375 |
Burgonya | 300 |
Káposzta | 295 |
Sárgadinnye | 250 |
Banán | 210 |
Alma | 207 |
Répa | 200 |
Paradicsom | 195 |
Sárgabarack | 175 |
Őszibarack | 170 |
Napi javasolt ORAC egység
A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer
fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben
van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik,
egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is
elérheti! Az ORAC teszt forrása
Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet - egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium - felelős, amely az antioxidánsok elemzésére specializálódott. |